7Zip

7zip

7-Zip is een gratis, open-source compressieprogramma om bestanden te archiveren en comprimeren. Je kunt er verschillende formaten mee inpakken en uitpakken waaronder rar, zip en uiteraard het eigen 7z bestandsformaat.

7-Zip bestanden zijn een stuk kleiner dan de gebruikelijke Zip-bestanden. Je bestanden comprimeren (wikipedia) met dit formaat levert een aanzienlijke ruimte besparing op.

Alle bekende formaten uitpakken

7-Zip bereikt de beste presentaties met het zelf ontwikkelde 7z-formaat. Met dit formaat kan een wel dertig tot vijftig procent betere compressieratio worden bereikt dan met zip. 7-Zip kan de volgende formaten inpakken en uitpakken: 7z, ZIP, GZIP, BZIP2 en TAR. Enkel uitpakken: ARJ, CAB, CHM, CPIO, DEB, DMG, HFS, ISO, LZH, LZMA, MSI, NSIS, RAR, RPM, UDF, WIM, XAR en Z.

Geavanceerde compressie

7-Zip bevat een aantal geavanceerde opties, waaronder de mogelijkheid om het compressieniveau aan te passen. Ook kunnen bestanden worden gemaakt die zichzelf kunnen openen, zodat de ontvanger niet eerst 7-Zip hoeft te installeren voordat hij bij de gegevens kan. Gevorderde gebruikers hebben via de commando regel toegang tot de compressie software.

Meer informatie en downloads op de website van 7-Zip.
Officieel is 7-zip alleen voor Windows beschikbaar maar de maker verwijst op zijn website naar verschillende onofficiële uitgaven voor veel andere besturingssystemen.


Commentaren zijn afgesloten.