Mozilla Firefox

Firefox logo

Mozilla Firefox is een gratis webbrowser ontwikkeld door het Mozilla-project. Firefox is open-source en populair bij thuisgebruikers en ook door webontwikkelaars wordt Firefox veel gebruikt omdat het de W3C-standaard beter volgt dan Internet Explorer.

Binnen Firefox kun je navigeren met tabbladen. Zo worden meerdere webpagina's binnen één browservenster weergegeven en kun je makkelijk schakelen tussen verschillende websites. De ingebouwde pop-upblokkering zorgt ervoor dat vervelende pop-upvensters automatisch geblokkeerd worden. Als je wilt dat een bepaalde pop-up niet geblokkeerd wordt, kun je de website waarvan deze afkomstig is toevoegen aan een witte lijst.

Handige extensies

De grote kracht van Firefox zit hem in de ontelbare Extensies (add-ons). Met deze extensies kun je de functionaliteit van Firefox uitbreiden. Populaire voorbeelden van extensies zijn Adblock Plus, waarmee ongewenste advertenties kunnen worden geweerd en Webmail Notifier, die e-mailaccounts controleert op nieuwe e-mails.

Firefox personaliseren

Naast de plugins kunt je het jasje van Firefox personaliseren met behulp van thema's. Met deze gratis te downloaden thema's kun je het uiterlijk (zoals kleuren en pictogrammen) van de browser beïnvloeden. Intussen zijn er al honderden thema's voor Firefox beschikbaar met de meest uiteenlopende onderwerpen.

Automatische updates

Firefox houd zelf in de gaten of de Mozilla Corporation veiligheidsupdates voor Firefox heeft uitgegeven. Deze kleine pakketjes worden automatisch gedownload en bij een herstart van de browser geïnstalleerd zodat de gebruiker altijd de meest recente en veiligste versie van Firefox gebruikt. Deze functie kun je overigens uitschakelen als je liever handmatig update.

Surfen in de privé modus

Zit je vaak op een openbare computer dan heeft Firefox een mogelijkheid voor privénavigatie. Deze modus die ook wel de 'porno modus' genoemd wordt, zorgt ervoor dat de browser geen surfgeschiedenis, cookies en andere traceerbare gegevens opslaat. Als je vaak onderweg bent is portable firefox ook een aanrader.

Meer info en Firefox downloaden op de website van Mozilla.


Commentaren zijn afgesloten.