Scribus

scribus

Scribus is een gratis open source Desktop Publising (DTP) programma waarmee je professionele publicaties maakt. Scribus maakt gebruik van vele functies uit de professionele grafische wereld zoals kleurbeheer en uitgebreide opmaak mogelijkheden.

Scribus zal voor de meeste gebruikers even wennen zijn, ongeacht welke desktoppublisher je eerder hebt gebruikt. Waar je bij veel andere dtp-software door een menustructuur bladert maakt de interface van Scribus veel gebruik van dialoogvensters. Als je bijvoorbeeld een tekstvak aanmaakt, zul je het venster Eigenschappen op moeten roepen om wijzigingen aan het vak te maken, zoals rotatie of lijnen toevoegen.

Publicaties professioneel vormgeven

Neem je eenmaal de moeite om het een en ander uit te proberen en de hulp documenten door te nemen, dan kun je snel aan de slag met Scribus. Standaardfuncties zoals het aanmaken van tekst- en afbeeldingsframes zijn natuurlijk aanwezig, net als het manipuleren -schalen, roteren en afgeronde hoeken- van de afbeeldingen. Ook het aanmaken van koppen en templates en het invoegen van standaardvormen is mogelijk.

Ingebakken eenvoudige teksteditor

Tekst krijgt een speciale behandeling in Scribus met een ingebouwde, simpele teksteditor. Hiermee is het eenvoudiger om grote stukken tekst in te voegen en om even snel het lettertype of de lettergrootte te wijzigen. Voor uitgebreidere wijzigingen zul je echter weer moeten overschakelen naar het venster Eigenschappen.

Kleurbeheer

Scribus ondersteunt cmyk-kleuren en icc-kleurbeheer en gebruikt andere open-source software om elementen te importeren of te bewerken. Bijvoorbeeld GIMP voor het bewerken van afbeeldingen, tekstverwerker OpenOffice.org Writer voor importeren van documenten met opmaakbehoud en kun je opslaan als pdf en PostScript met behulp van Ghostscript. Voordat je dit doet, is het mogelijk om met de Preflight verifier-tool automatisch na te gaan of de formattering niet verandert bij het exporteren.

Oneffenheden

Qua precisie laat Scribus helaas wat steken vallen. Een spatie te veel in een tekstframe kan al voor problemen zorgen, zeker als je een document tot op de pixel perfect wilt hebben. Een ander minpunt is dat het niet mogelijk is om tekst in een tekstframe uit te lijnen, in plaats daarvan moet dat op het oog gebeuren door middel van spaties. Uitwisseling met concurrerende formaten van bijvoorbeeld Microsoft Publisher, Adobe InDesign of QuarkXPress is lastig of onmogelijk. De ontwikkelaars zitten echter niet stil en het wordt steeds beter.

Lees meer informatie en download Scribus voor Linux, Mac OS X, OS/2 Warp 4/eComStation en windows op de website van het opensource project scribus.net. Naast de desktop versie is er ook een Scribus portable beschikbaar.


Commentaren zijn afgesloten.