Abiword

abiword

AbiWord is een gratis tekstverwerker met alle basis mogelijkheden. Wie op zoek is naar een lichtgewicht kantoorpakket, kan niet om AbiWord heen. Het programma is ruim voldoende voor het typen van een brief en de opmaak van teksten.

Versie 1.0 van AbiWord werd uitgegeven op 18 april 2002 en werd goed onthaald vanwege de snelheid en kleine omvang van de software. Versie 1.0 had nog geen ondersteuning voor de lay-out van tabellen, wat veel gebruikers als een gemis ervoeren. Ondersteuning voor tabellen werd toegevoegd in versie 2.0, uitgeven op 15 september 2003.

AbiWord heeft verschillende filters voor invoer en uitvoer, onder andere voor RTF, HTML, OpenDocument, DOCX en LaTeX. De standaardbestandsindeling van AbiWord gebruikt XML, en heeft de extensie .abw. Documenten geschreven in deze indeling kunnen bewaard en gearchiveerd worden, zodat ze later zeker nog leesbaar zijn.

De omgeving van AbiWord lijkt sterk op die van Microsoft Word, waardoor gebruikers gemakkelijk kunnen overstappen. Er zijn wel degelijk verschillen tussen de twee programma's, maar de ontwikkelaars van AbiWord proberen de omgeving van Microsoft Word zo veel mogelijk na te bootsen, of toevoegingen te maken om een betere omgeving te creëren.

De naam AbiWord is afgeleid van het woord "abierto", dat "open" betekent. De Engelse uitspraak van het woord lijkt sterk op de uitspraak van "abbey word". AbiWord bevat een plug-in om de betekenis van een geselecteerd woord in Wikipedia op te zoeken.

Kijk voor meer informatie en gratis downloads op de website van het Abiword project.
Ben je vaak onderweg? Er is ook een abiword portable beschikbaar.


Commentaren zijn afgesloten.