SketchUp Make

SketchUp Make logo

Sketchup Make is een gratis en toegankelijk programma voor het maken van driedimensionale modellen. Voor zowel beginners als gevorderden is deze software een uitstekend alternatief voor professionele 3d-software zoals 3DSMax.

Sketchup Make is opmerkelijk uitgebreid en toch eenvoudig. Zo teken je zonder moeite een rechthoek en sleep je deze met het instrument Duwen/Trekken omhoog of omlaag. Een gebouw stamp je in 10 seconden uit de grond. Met Google Sketchup bouw je niet alleen in korte tijd gebouwen maar voorwerpen met iedere mogelijke geometrische vorm. Deze exporteer je daarna als Google Earth-bestand of als een normale 2D-afbeelding.

Modelleer alles wat u maar kunt bedenken

Richt je woonkamer opnieuw in of ontwerp een nieuw meubelstuk. Modelleer de stad waarin je woont en voeg deze toe aan Google Earth. Er zijn eigenlijk geen grenzen aan wat je allemaal kunt maken met SketchUp. 3D software hoeft niet moeilijk of onbetaalbaar te zijn. Het geheim van het succes van SketchUp zit in de intuïtieve gereedschappen die precies werken zoals je verwacht. Miljoenen mensen lijken het daarmee eens te zijn.

Elk SketchUp-model bestaat uit slechts twee elementen: lijnen en vlakken. Lijnen zijn rechte lijnen en vlakken zijn de 2D-vormen die worden gemaakt wanneer meerdere lijnen een platte vorm maken. Een rechthoekig vlak wordt bijvoorbeeld begrensd door vier lijnen die zijn verbonden door rechte hoeken. Om modellen te bouwen in SketchUp, tekent je lijnen en vlakken met behulp van enkele eenvoudige gereedschappen die je in korte tijd leert gebruiken. Zo simpel is het.

Vergroot elk plat oppervlak naar een driedimensionale vorm met het gepatenteerde gereedschap Duwen/trekken van SketchUp. Om te vergroten, hoeft je slechts te klikken, de muis te verplaatsen en opnieuw te klikken om te stoppen. Je past een rechthoek aan door middel van duwen of trekken in een doos. Daarnaast kun je ook de omtreklijn van een trap tekenen en deze naar 3D duwen/trekken. Wilt je een raam maken? Gebruik duwen en trekken om een opening in de muur te maken.

SketchUp is een uitstekend programma waarmee je snel en vlot kunt werken in 3D en met een nauwkeurige afmeting. Wanneer je klaar bent, bouw je modellen die zo precies zijn als ze moeten zijn. Geschaalde weergaven van je model kun je afdrukken. In SketchUp Pro is het mogelijk te exporteren naar andere programma's zoals AutoCAD of 3ds MAX.

Meer informatie en SketchUp downloaden voor windows of mac op de homepage van SketchUp.


Commentaren zijn afgesloten.