Cinepaint

Bij videobewerking denken we vaak het monteren van film, het knippen en plakken van bewegende beelden. Maar ook het retoucheren en het beeldje voor beeldje bewerken van een scene behoort tot deze techniek in de cinematografie.

Cinepaint is gebaseerd op het bekende open-source beeldbewerkingsprogramma Gimp. De oude naam, FilmGimp, doet daar nog aan herinneren maar omdat de mogelijkheden steeds verder van Gimp af kwamen te staan hebben de makers gekozen voor een andere naam.

Dat het een professioneel programma is voor het bewerken van video blijkt wel uit de lange lijst van films waarbij FilmGimp / Cinepaint is gebruikt. Hierop tref je titels als 2 Fast 2 Furious, Harry Potter, Stuart Little, League of Extraordinary Gentlemen en Spider-Man. Nu betekent dat niet dat de volledige film in dit programma is ontstaan, maar bepaalde beelden en/of scenes zijn er wel mee bewerkt. En het feit dat studio's als Dreamworks en Hammerhead deze software gebruiken betekent wel dat je te maken hebt met een programma dat kwaliteit levert.

Eigenlijk is CinePaint een verzameling modules die elk hun eigen functies toevoegen. Je kunt er beeld voor beeld mee retoucheren, ruis mee weghalen, achtergronden en 3d-modellen creƫren en fouten in de rendering corrigeren. Voor wie serieus aan videobewerking wil doen kan heel veel plezier aan Cinepaint beleven. Maar bedenk wel dat het geen video-editor is. Een film in elkaar monteren is dus niet mogelijk want je bewerkt alleen de beelden. Je kunt Cinepaint ook gebruiken om hoge resolutie foto's

Kijk voor meer informatie en downloads voor onder meer Windows, Mac OS X en Linux op de website van het project.


Commentaren zijn afgesloten.