Workrave

Workrave logo

Werken met een computer betekent vaak langdurig op je stoel aan een bureau zitten. Voor je lichaam is dat niet prettig en het gevaar van blessures ligt op de loer. Gelukkig zijn er handige programma's in omloop die je kunnen helpen RSI te voorkomen.

Workrave is een uitstekend anti-RSI programma waarmee je een muisarm kunt voorkomen. Deze Nederlandse software is een van de weinige software tegen RSI- die kosteloos te gebruiken is. Het programma zorgt ervoor dat je voldoende pauzes neemt tijdens je werkzaamheden. Ook biedt het voorbeeldoefeningen om je spieren te ontspannen.

De software helpt je om regelmatig pauzes te houden. Het programma maakt onderscheid tussen twee soorten pauzes: micropauzes en rustpauzes. Als gebruiker kun je zelf de tijdsduur van elke soort pauze en het tijdsinterval tussen de pauzes instellen. Je kunt ook een dagelijkse werklimiet instellen, bijvoorbeeld van 8 of 9 uur. Workrave kondigt een pauze aan met een waarschuwingsschermpje, dat aangeeft over hoeveel tijd een pauze begint. Als je wilt gaat dat vergezeld van een geluidsignaal. Je kunt het programma ook zo instellen dat de pauze afgedwongen wordt door de invoer te blokkeren en het scherm op zwart te zetten.

Wat de ideale instellingen zijn is niet te zeggen. Iemand die last heeft van RSI-klachten zal heel pauzes moeten nemen om deze te verminderen. Iemand die deze klachten nog nooit ondervonden heeft kan volstaan met iedere 10 minuten een micropauze van 10 seconden en ieder een rust pauze van vijf minuten.

Meer informatie en downloads voor Windows en Linux vind je op workrave.org.


Commentaren zijn afgesloten.