Marble

Marble atlas logo

De oude grote wereldbollen hebben plaats gemaakt voor computerprogramma's in 3D met een gedetailleerde weergave. De bekendste is Google Earth. Marble is een gelijkaardig programma. Het oogt minder fraai, dat wel, maar het is heel wat compacter.

Marble stelt de aarde – en de maan – in 3D voor en is tegelijk een flexibel atlasprogramma. Naast de weergave in 3D kun je tevens een vlakke projectie en een Mercator-weergave opvragen. Ook zijn er diverse sjablonen mogelijk waarmee je bijvoorbeeld de gemiddelde temperatuur of de neerslag op aarde kunt visualiseren. Het is mogelijk een plattegrond (via OpenStreetMap) te bekijken en is er zelfs een historische kaart uit 1689. Routes uittekenen is ook mogelijk, voor auto’s, fietsers en voetgangers.

Gegevens van globale locaties

Met de muis navigeer je de digitale globe... inzoomen, uitzoomen of draaien. Enkele geïntegreerde online services zorgen voor bijkomende informatie, zoals lokale foto’s (via Flickr), postcodes en actuele temperaturen. Met een muisklik op een plaatsnaam krijg je de bijbehorende informatie van Wikipedia te zien, erg handig. Zowel de interface van Marble als de Wikipedia-artikelen zijn in het Nederlands beschikbaar, net zoals de uitgebreide handleiding.

Educatieve software

Toegegeven, Marble evenaart de software van Google Earth niet, maar het is alvast wel een lichtvoetige tool die met name nuttig kan zijn voor educatieve doeleinden. En het laat zich op uiteenlopende platformen laat installeren (Windows, Linux, Mac OS X en enkele mobiele exoten als Maemo en MeeGo).

Kijk voor meer informatie en downloads op de website van het Marble project. Of download de portable versie op portableapps.nl.


Commentaren zijn afgesloten.