Siren

kopieren pictogram

Soms heb je een rits bestanden die je wilt hernoemen. Dat kan natuurlijk stuk voor stuk maar dat is tijdrovend. Met Siren heb je een eenvoudig en veelzijdig programma in handen waarmee je simpel bestanden kunt hernoemen.

Als je Siren voor het eerst start zul je even schrikken van de complexheid van het programma. De basis is een venster dat lijkt op de windows verkenner, waarin je aan de linkerzijde door mappen kunt bladeren en rechts bestanden kunt selecteren en dat deel spreekt dan ook voor zich. Het hernoemen van de bestanden is wat lastiger, dat gebeurt met behulp van zogenaamde expressies. Dat zijn stukjes code die bepalen hoe de uiteindelijke naam van het bestand er uit moet komen te zien. Het voordeel daarvan is dat de mogelijkheden voor het hernoemen eindeloos zijn, het nadeel is dat als je niets weet van expressies, het erg lastig is om ermee te werken.

Hulp van een wizard

Gelukkig hebben de makers van het programma daarop wat bedacht. Naast het veld vindt je twee opties: een lijst met commando's en een Wizard. Die eerste optie is interessant, omdat het een uitgebreide lijst toont met commando's die je kunt gebruiken, onderverdeeld in bestandscategorieën als video, audio, afbeeldingen, enzovoort. Het doorbladeren van deze commando's is een fantastische manier om er mee te leren werken. Als dat toch wat te ingewikkeld is voor je dan kun je de wizard gebruiken om commando's te maken door simpelweg opties aan en uit te klikken. Het mooie daarvan is, dat na het doorlopen van de wizard, de bijbehorende commando's worden getoond in het venster.

Veel handige opties

Daarnaast kent Siren veel handige opties. Je kunt de bestanden eenvoudig hernoemen, maar je kunt ze ook met hun nieuwe bestandsnaam kopiëren naar een andere map. Daarnaast is het mogelijk om commando's die je in de toekomst vaker denkt gebruiken op te slaan als favoriet, zodat deze een volgende keer direct toepasbaar is. Tel daarbij op dat het programma portable is, en Siren is een programma dat ontzettend handig is om altijd bij de hand te hebben.

Meer informatie en downloads voor Windows en Linux op de website van Scarabee Software.


Commentaren zijn afgesloten.