WorldWide Telescope

WorldWide Telescope logo

Google Earth is bij de meeste mensen wel bekend. Minder bekend zijn vergelijkbare programma's waarbij je door het helaal navigeert. Microsoft en NASA hebben de handen in elkaar geslagen en komen met astronomische software om beelden uit de ruimte in hoge kwaliteit te bekijken.

Microsoft werkte jaren aan deze nieuwe versie en het resultaat mag adembenemend genoemd worden. WorldWide Telescope biedt je onder meer de mogelijkheid om de gehele “rode planeet” zelf te verkennen.

Pluto's New Horizons

Duizenden recente beelden in hoge resolutie, gemaakt door de New Horizons missie naar Pluto en de Mars Reconnaissance Orbiter, zijn samengebracht tot een nieuwe “Terapixel Sky Map”. Andere beelden komen van de Hubble Space Telescope en een tiental aardse verrekijkers. In totaal werd 800 GB aan digitaal beeldmateriaal verwerkt om tot het huidige resultaat te komen.

Interface met veel mogelijkeden

De interface is wat eigenaardig maar daar wen je snel aan. De tabs bovenin geven toegang tot de verschillende mogelijkheden van het programma. Standaard kun je eerst de hemel kunt verkennen met Explore. Maar je kunt je ook laten leiden door de Guided Tours. Of je gebruikte de zoekfunctie, de instellingen van het programma en zaken zoals de locatie en het tijdstip die je wilt gebruiken voor je verkenningen. Amateur-astronomen zullen blij zij met de de ASCOM ondersteuning om hun telescoop rechtstreeks vanuit WWT te besturen.

Hemellichamen in detail

Er is duidelijk veel moeite gestoken in de afwerking, dat zie je aan de details. Zo toont de balk onder aan het scherm op elk moment een collectie van interessante hemellichamen in de buurt en alternatieve views van het object dat je op dat moment in de focus hebt. Bestaat er bijvoorbeeld een Guided Tour over het object, dan staat die ertussen.

Webgebaseerd of als Windows applicatie

WorldWide Telescope kun je op twee manieren gebruiken. Er is een web gebaseerde variant die je direct vanuit de browser gebruikt en je kunt een windows programma downloaden om te installeren op je computer.

Kijk voor meer informatie over WorldWide Telescope op de website van de makers.


Commentaren zijn afgesloten.