KeePass

hangslot pictogram

Wachtwoorden, wachtwoorden, wachtwoorden... de gemiddelde computeraar heeft al snel een tiental gebruikersnamen en bijbehorende wachtwoorden. Neem je beveiliging serieus en wil je overal veilig werken dan kies je steeds een ander wachtwoord.

KeePass is een password manager waarmee je orde in de wachtwoorden chaos te scheppen. Het is een soort kaartenbak waarin je al je toegangsgegevens veilig en versleuteld kunt bewaren. Deze zijn alleen op te vragen via één hoofdwachtwoord dat toegang geeft tot de database. Je hoeft dus maar één wachtwoord te onthouden om toegang te krijgen tot alle inloggegevens. Zorg er dan wel voor dat je dit hoofdwachtwoord enkel en alleen voor dit programma gebruikt en nergens anders.

Sterke wachtwoorden en encryptie

KeePass is voorzien van uitstekende beveiligingsfuncties. Je hebt zoals gezegd één master password, maar daarnaast kun je nog extra beveiligingen inschakelen zoals een key-file. Dat is een superklein bestand dat aanwezig moet zijn om het programma op te starten. Als je deze sleutel bijvoorbeeld op een usb-stick of op een diskette plaatst heb je het altijd bij je. Indien je computer gestolen of gehackt wordt beschikt de crimineel echter niet over dit sleutel bestand en kan dus ook met het masterpassword de database niet benaderen.

Gestroomlijnde handelingen

Verder kun je KeePass in het Nederlands instellen door de taalbestanden te downloaden, beschikt de software over een uitgebreide generator die wachtwoorden voor je verzint, je kunt de passwords snel naar het prikbord kopiëren, websites vanuit KeePass openen, en, het belangrijkste van alles, de database is bijzonder goed beveiligd via diverse encryptie technieken.

Meer informatie en downloads voor windows, mac, linux en meer vind je op de website van de maker. Naast de normale versie is er ook een KeePass portable app beschikbaar.


Commentaren zijn afgesloten.