Freeplane

icoon mindmap

Ben je één of ander project aan het uitwerken, dan komt het er vaak vooral op aan eerst alles systematisch in kaart te brengen, zodat je op elk moment weet waar je aan toe bent. Dat roept om een mindmap en die kan Freemap je bezorgen.

Freeplane is een kostenloze, open-source mindmapprogramma waarin de nadruk ligt op het maken van notities in een mindmap. Het venster is in twee helften verdeeld. Het bovenste deel toont de mindmap en onderin vindt je een notitiblok. Je kunt een onderwerp aanklikken en dan een uitgebreide tekst of tabel toevoegen. Je ziet op de mindmap enkel een notitieblokicoon, maar na het aanklikken van het onderwerp krijg je alle extra informatie te zien in het onderste deel van het scherm. Wanneer je veel geschreven informatie in je mindmap wilt verwerke is dit een uitstekende functie.

Sneltoetsen en andere functies

Een aantrekkelijk aspect van Freeplane is de extra taakbalk met sneltoetsen die je onder de standaard taakbalk vindt. Daar voeg je snel icoontjes of notities aan een onderwerp toe. Handig als je met meerdere mensen de mindmap gebruikt als een soort centrale agenda of to-do lijst. Een andere leuke functie van deze software is de mogelijkheid een vertakking van een mindmap af te splitsen en die als een nieuwe mindmap wegschrijven. In de oorspronkelijke informatieboom verschijnt er dan een snelkoppeling, met een klik erop word je doorverwezen naar de afgesplitste vertakking.

Meertalige interface

De navigatie in Freeplane is de soms onduidelijke. Onderwerpen zijn moeizaam te verslepen. Kennelijk denkt de software dat je de totale mindmap wil verplaatsen. Iconen, zoals de klok of agenda, worden niet op het onderwerp gesleept, maar moeten worden toegevoegd door op het onderwerp te klikken en dan in de taakbalk aan te geven waar je het pictogram wilt hebben. Daarnaast kun je de mindmap niet snel een eigen vorm geven omdat de structuur vast staat. Tijdens de installatie kun je een taal aangeven: Engels, Frans of Duits. Na het starten blijkt het programma echter in het Nederlands geïnstalleerd zijn.

Meer informatie en downloads vind je op de website van het opensource project.


Commentaren zijn afgesloten.