Lightworks

Lightworks logo

Aan software voor videomontage hangt meestal een aardige prijskaart. Er zijn echter ook uitzonderingen zoals het gratis pakket Lightworks. Diverse grote Hollywood-films zijn er mee gemonteerd en nu kun jij er thuis ook mee aan de slag.

In het verleden was Lightworks commerciële videobewerkingssoftware. Tot in april 2010 besloten werd om de software open-source beschikbaar te stellen. Lightworks heeft zich de laatste decennia jaar al bewezen met films als Pulp Fiction, The Departed, Centurion en Shutter Island en beschikt over een uitgebreide set tools. Van geavanceerd knippen en mediabeheer, tot ondersteuning voor stereoscopie en realtime effecten.

Flinke leercurve voor veel mogelijkheden

Het kost flink wat tijd om de work-flow van dit programma te snappen maar als je die eenmaal door hebt zul je er zeer tevreden mee zijn. Het is stabiel, erg flexibel en beschikt over alle belangrijke functies die je van een degelijk video-edit programma mag verwachten. Knippen, plakken, trimmen, overgangen, audio toevoegen, effecten, enzovoort. Helaas ontbreekt een titelgenerator en heb je (in de gratis versie) beperkte importeer en exporteer mogelijkheden. Niettemin heb je met deze gratis videomontage software een goed werkend pakket dat ook nog eens veel beter werkt dan menig bèta.

Goede documentatie en ondersteuning

Om de software te kunnen downloaden moet je wel gratis registreren op hun website. Uiteraard hopen de ontwikkelaars dat je uiteindelijk overstapt op de betaalde versie van het programma met nog meer mogelijkheden. Voor ondersteuning, tips en handleidingen kun je terecht in de Lightworks forums.

Kijk voor meer informatie en downloads op de website van Lightworks.


Commentaren zijn afgesloten.