Sigil

ebook pictogram

Langzaam maar zeker hebben eReaders een vaste plek veroverd in de boekenwereld. Ontelbare uitgaven zijn beschikbaar, gratis en betaald en er komen dagelijks nieuwe bij. Heb je een tof eBook idee? Met Sigil maak je snel je eigen eBook.

Ebooks hebben een eigen bestandsformaat waarin alle informatie over het boek is opgeslagen, het epub formaat. De meeste elektronische boeken zijn in dit formaat gemaakt. Op de website van het Gutenberg Project vind je er al zo'n 40.000 die je kosteloos kunt downloaden.

Zelf e-boeken publiceren

Met het open-source programma Sigil kun je je eigen eBook maken. Deze software kun je het best omschrijven als een WYSIWYG epub-editor. Vanaf nul beginnen is niet noodzakelijk, je kunt prima een bestaand epub document openen en bewerken als een oefening. In de standaard weergave toont Sigil een gedeeld venster: het boekvenster met de tekst zoals je die op je eReader ziet, en het codevenster met daarin de achterliggende HTML-code van de tekst en de afbeeldingen. Daarnaast zie je de diverse onderdelen die samen het eBook vormen. Dat zijn de tekst, afbeeldingen, stijlen en lettertypen. Die kan je naar wens aanpassen.

epub importeren en exporteren

Je kunt ook probleemloos .txt of .html bestanden importeren in Sigil en dat vervolgens omzetten naar het epub-formaat. Desgewenst met een inhoudstabel. Sigil beschikt over een handige ingebouwde validatiemodule waarmee je de epub code op fouten onderzoekt. De boel opschonen kan ook met de ingebakken HTML Tidy functie.

Goede documentatie

De Sigil website geeft je een hoop informatie voor het maken van een ebook, een reeks faq’s, een wiki en een gebruikersgids als een handige snelgids. Zo maak je alvast een vliegende start als eigen uitgever.

Sigil Downloads voor Windows, Mac en Linux vind je op github. Meer informatie op de website van het open-source project.


Commentaren zijn afgesloten.