Visual Subst

Harde schijf icoon

Als je ooit MS-DOS hebt gebruikt, ken je misschien het commando 'subst' nog. Hiermee kon je een map aan een schijfletter koppelen. Zo kon je de schijfletter X: koppelen aan de inhoud van de map D:\Werk. Visual Subst laat deze in Windows herleven.

Sommige mappen die je veel gebruikt zitten ver weggestopt op je computer. Je moet dan vaak klikken om in een sub-, sub-, submap te komen. Met Visual Subst ken je deze mappen een eigen drive-letter toe. Het is een compact maar enorm handig programma die menig computergebruiker veel gemak kan opleveren. Met deze software is het mogelijk een driveletter toe te kennen aan een map op je computer. C:\Documents and Settings\JanJanssen\Mijn documenten kan dan simpelweg H: worden. Dat scheelt veel tijd en klikken.

Harde schijf als virtuele map

Windows ziet deze virtuele mappen als aparte harde schijven, ze zijn dan ook vanuit ieder programma te benaderen met hun driveletter. Alle nog vrije letters kun je gebruiken, dus een stuk of twintig virtuele drives zijn er op de meeste computers wel aan te maken.

Handig hulpmiddel

Om het je nog makkelijker te maken kun je het eventueel zo instellen dat de de driveletters meteen bij het opstarten van Windows geactiveerd worden. Op deze manier heb je je meest gebruikte mappen altijd binnen handbereik. De door Virtual Subst aangemaakte driveletters zijn echter geen volwaardige (op zich zelf staande) virtuele drives, alleen een handig hulpmiddel om snel een map te bereiken.

Kijk voor meer informatie en downloads op de website van de makers.


Commentaren zijn afgesloten.