CheckDrive

harde schijf icoon

CheckDrive bied je een eenvoudige manier om harde schijven te controleren op fouten. Er kan namelijk op verschillende niveaus iets verkeerd gaan. Fragmentatie, overbodige bestanden of slijtage aan de schijf.

In CheckDrive kun je specifieke partities laten controleren op problemen. De software onderzoekt dan in welke mate er fragmentatie is opgetreden en of er veel onnodige junk bestanden te vinden zijn die best wel opgeruimd mogen worden. Als dat het geval blijkt kun je de schijf meteen defragmenteren of je kiest voor de opschoon functie waarmee je alle overtolligheden laat verwijderen. Daarvoor kan je eventueel de in Windows ingebouwde tools aanspreken.

Meten met SMART

CheckDrive installeert daarnaast ook een SMART module die op de achtergrond regelmatig de gezondheidsgegevens van je harde schijf bevraagt. Deze S.M.A.R.T. (Self-Monitoring, Analysis and Reporting Technology) tool is een technologie die aan de hand van allerlei sensoren diverse parameters van een harde schijf meet. Deze parameters worden door Checkdrive opvraagt en in een overzichtelijke tabel gezet. Wanneer er verdachte evoluties in een of meer cruciale gegevens ontdekt worden, brengt Checkdrive je daarvan op de hoogte, zodat je bijvoorbeeld tijdig je gegevens veilig kunt stellen.

Checkdrive vraagt een email adres bij het installeren en dat is niet duidelijk wat het bedrijf daarmee doet. Een wegwerp email adres om de activatiecode te ontvangen is hier een handige en aanbevolen dienst. Uiteindelijk kun je beter één keer teveel controleren, dan één keer te laat.

Meer informatie en downloads vind je op de website van de ontwikkelaar.


Commentaren zijn afgesloten.