OpenOffice.org

OpenOffice.org icoon

OpenOffice.org is een volledig en gratis kantoor-pakket, dat een volwaardige vervanger van Microsoft Office is. Met OpenOffice.org open en bewerk je probleemloos Word-, Excel-, Powerpoint- en WordPerfect- en PDF-documenten.

OpenOffice.org is een open-source project met als doelstelling: De ontwikkeling van hét internationaal toonaangevende kantoorpakket, dat door de voornaamste besturingssystemen wordt ondersteund, en dat toegang biedt tot alle functionaliteit en gegevens via open, component gebaseerde API's en een op XML gebaseerd bestandsformaat.

Microsoft Office concurrent

Dat is een hele mond vol en komt erop neer dat OpenOffice.org de belangrijkste gratis concurrent voor de bekende Microsoft Office wil zijn. Een gratis kantoorpakket met modules voor tekstverwerking, spreadsheet, vectorgrafiek, HTML-bewerking en presentatie. OpenOffice.org hanteert het standaarddocumentformaat OpenDocument, waardoor met name overheidsorganisaties in verschillende landen (die steeds meer verplicht worden om een open bestandsformaat te gebruiken) ertoe neigen om over te stappen.

Veel functies

Qua functieomvang en bediening is het vergelijkbaar met de bekende office suites. Voor thuisgebruik is het programma uitstekend geschikt en ook voor kleine en grote bedrijven is het veelal een prima oplossing. Door het open-source karakter mogen programmeurs mogen de broncode als startpunt gebruiken, aanpassingen aanbrengen en eventueel commercialiseren.

OpenOffice.org bestaat uit de volgende componenten

  • Writer voor tekstdocumenten en HTML-documenten - vergelijkbaar met Microsoft Word
  • Calc voor werkbladen (spreadsheets) - vergelijkbaar met Microsoft Excel
  • Base voor databases (sinds OOo 2.0) - vergelijkbaar met Microsoft Access
  • Draw voor tekeningen (vectorgrafiek)
  • Impress voor presentaties - vergelijkbaar met Microsoft PowerPoint
  • Math voor formules

Uitwisselbare documenten

Deze programma's kunnen bestanden in verschillende formaten openen en opslaan. Standaard worden documenten opgeslagen als XML-bestand. Andere bestandsformaten worden ook ondersteund, zoals de meeste bestanden uit de Microsoft Office-bundel. Ook bestaat er de mogelijkheid om PDF te exporteren.

Meer informatie en downloads voor Windows, Mac, Linus en andere systemem op de website van het open-source project.


Commentaren zijn afgesloten.