NASA World Wind

Wereldbol Icon

NASA World Wind is een virtuele aardbol van de NASA die de mogelijkheid biedt om - door middel van een virtuele wereldbol - in te zoomen op luchtbeelden en satellietbeelden op de aarde. Voor een gedeelte van de aarde zijn deze gebieden tevens in 3D te bekijken.

De gegevens in WorldWind zijn afkomstig van de NASA en de USGS. De software is door NASA vrijgegeven onder een open-source licentie. Standaard heeft de gebruiker op de computer de beschikking over de lage-resolutie Blue marble-datasets. Op het moment dat je inzoomt op de aarde worden beelden in een hoge resolutie gedownload van de NASA servers. De gezamenlijke hoeveelheid datasets dat momenteel beschikbaar is ongeveer 4,6 terabytes.

Atlas in meerdere formaten

World Wind toont de aarde op vele verschillende perspectieven dankzij de grote variëteit aan kaarten. De Blue Marble bloot de wereldbol in zijn ware kleuren, Landsat 7 geeft je beelden met hoge resolutie, en MODIS geeft tijdgerelateerde informatie weer zoals aardbevingen, brand of overstromingen. Vlieg over de bergen en let op de besneeuwde bergtoppen, de wolken, en de verschillende kleuren van de rots, met een ongelooflijke precisie. Hoe verder je naar beneden gaat deste meer detail. Dit gaat wel ten koste van de tijd die World Wind om het beeld te verwerken.

Maanexpeditie in hoge resolutie

Om zich wat te onderscheiden van Google Earth heeft World Wind geeft twee originele tools. Geïnspireerd de maanexpedities kun je de maan te bekijken in zeer hoge resolutie. Focus in op zijn kraters, woestijnen en vlaktes en zoek Apollo 11's landingsplaats. Daarnaast heeft World Wind de beruchte Oregon Trail in kaart gebracht. Deze tocht door de Amerikaanse avonturiers Lewis en Clark in het begin van de 19e eeuw, strekt zich uit van Missouri naar de Stille Oceaan. Zo leer je meer over de belangrijke mijlpalen in de (Amerikaanse) geschiedenis.

Meer informatie en downloaden op de officiële NASA subsite van WorldWind.


Commentaren zijn afgesloten.