GIMP

GIMP logo

GIMP is een gratis fotobewerker die enorm veel mogelijkheden biedt. Het open-source programma biedt zelfs geavanceerde functies die je verder alleen ziet bij de duurdere, (semi-) professionele beeldbewerkers zoals Photoshop.

GIMP is een uitstekend programma voor het bewerken van allerlei grafische bestanden zoals foto's, posters, wallpapers of andere digitale afbeeldingen. Of je nu je vakantie foto's wilt verbeteren, kleuren aanpassen of experimentele kunstzinnige beelden bewerken, met GIMP kan het allemaal.

De software is opgedeeld in drie schermen: de gereedschapskist, het hoofdscherm en het menu met lagen, patronen, penselen en kleurverlopen. De meest gebruikte tools zijn snel te vinden, van de bekende verfemmer tot je lasso voor vrije selectie. Zo maak je zelf penselen, patronen of kleurgradiënten en isoleer je tekst in een afbeelding met een simpele klik.

Animeren is ook mogelijk met GIMP. De onderste laag fungeert hier als eerste frame van je animatie. Iedere bovenliggende laag wordt nu als een 'frame' van onder naar boven afgespeeld met de optie 'Animatie Afspelen' in het Filtermenu.

Als je even gewerkt hebt met deze beeldbewerker zul je zien dat het programma geen enkele beperking kent. Door de enorme hoeveelheid gereedschappen, filters en uitbreidingen valt uiteraard snel de vergelijking met Adobe Photoshop. Er is echter één groot verschil: GIMP is vrije software en kan naar hartenlust worden bewerkt en verspreid.

Meer informatie over GIMP en downloads voor GNU/Linux, Microsoft Windows, Mac, Sun OpenSolaris en FreeBSD vindt je op gimp.org. Er ook ook een portable GIMP verkrijgbaar voor op je usb-stick.


Commentaren zijn afgesloten.