Hugin

Wil je een mooie panoramafoto maken, maar heb je hebt geen beschikking over professionele camera en dure lenzen? Met het gratis programma Hugin maak je met je eigen camera toch prachtige panorama's.

Hugin, of voluit Hugin Panorama photo stitcher, is open-source software waarmee je van verschillende afbeeldingen een grote (panorama) foto maakt. Zelf 360 graden foto's behoren tot de mogelijkheden. Het programma lijkt in de eerste instantie erg ingewikkeld maar het maken van een panorama niet al te moeilijk.

Plak meerdere foto's tot een panorama

Om te beginnen selecteer je twee of meer foto's, daarna bepaal je de positie van deze afbeeldingen. Op de foto's selecteer je dan zogenaamde ijkpunten, overlappende punten die op beide foto's te zien zijn. Hoe meer van deze punten je instelt, hoe beter het eindresultaat zal zijn. Aangeraden wordt om een stuk of vijf a zes ijkpunten per set foto's in te stellen. Maar ook met slechts één ijkpunt per foto geeft Hugin al een verbazend goed resultaat. Als alles is ingesteld, klikt je op Maak panorama en geef je aan waar de foto moet worden opgeslagen.

Geavanceerde instellingen

Je kunt een hoop doen met de geavanceerde mogelijkheden van Hugin. De goede Engelstalige handleidingen bieden veel informatie. Het programma zelf is ook naar het Nederlands vertaald.

Meer informatie en Hugin downloaden voor Windows, Mac OS X en Linux, op de website van het Hugin project.


Commentaren zijn afgesloten.