SafeErase

harddisk icoon

Wanneer je in windows bestanden verwijderd blijven er altijd nog mogelijkheden om de informatie terug te halen. Soms wil je dat niet en heb je de hulp van een programma nodig om alles voorgoed te verwijderen van je harde schijf.

Er zijn voldoende tools die op één of meerdere manieren gevoelige gegevens overschrijven, waarbij ze beloven dat de gegevens niet hersteld kunnen worden. De meest gebruikte manieren worden in O&O SafeErase bundelt in een overzichtelijk venster en voegt daar een automatische opruimscan aan toe.

In het Control-center van SafeErase kun je de software je computer laten scannen op mogelijke veiligheidsrisico's. Je moet niet schrikken als SafeErase vele duizenden bestanden herkend die een risico kunnen vormen. Daaronder vind je niet alleen de verwijderde bestanden die nog leesbaar zijn, maar ook tijdelijke internetbestanden, cookies en andere discutabele risico's. Je kunt een lijst opvragen met gevonden risico's, maar die is niet compleet. Klik je op Clean, dan worden alle gevonden items opgeruimd. Tegelijk worden ook de ruimtes op je schijf overschreven die leeg omdat daar ook nog bestandsresten aanwezig kunnen zijn. Overschrijven kan 1, 3, 6, 7 of 35 keer, afhankelijk van het veiligheidsniveau dat je selecteert. De veiligheidsniveaus zijn niet aan te passen.

Een volledige opruiming kan overigens wel wat tijd in beslag nemen. Wanneer je weet wat je wilt verwijderen kun je SafeErase losse bestanden, mappen, schijven of partities laten overschrijven. Eventueel kun je ze toevoegen aan een verwijderlijst, een soort warrige versie van een taakplanner. Zelfs met de laagste veiligheidsinstelling kan publiekslieveling Recuva al snel niets meer terug vinden.

Meer informatie en diverse downloads vindt je op de website van fabrikant O&O.


Commentaren zijn afgesloten.