LibreOffice

LibreOffice icoon

LibreOffice is een open source officepakket en is een afsplitsing van OpenOffice.org. Hierdoor heeft het programma veel herkenbare elementen en vindt je snel de weg. Daarnaast vindt je in LibreOffice diverse nieuwe functionaliteiten.

LibreOffice is kantoorsoftwarepakket dat je gratis kunt downloaden en installeren. Het programma is verkrijgbaar in meer dan 30 talen, waaronder het Nederlands, en voor alle bekende besturingssystemen, zoals Windows, Mac, en vele Linux varianten. Een grote groep enthousiaste vrijwilligers zorgt voor een constante ontwikkeling van dit officepakket.

Writer - de tekstverwerker

Te gebruiken voor alles van het vlot opstellen van een brief tot en met het produceren van een compleet boek met inhoudsopgaven, illustraties, bibliografieën en grafieken. Er zijn functies die je helpen om moeilijk werk makkelijk te maken, zoals automatische woord-aanvulling, auto-opmaak en automatische spellingscontrole maar deze functies zijn desgewenst ook zeer eenvoudig uit te schakelen. Writer is krachtig genoeg om desktoppublishing taken aan te kunnen, zoals het maken van nieuwsbrieven met meerdere kolommen en folders.

Calc - spreadsheet software

Analyseer je gegevens met Calc, en gebruik het om uw uiteindelijke resultaat te presenteren. Grafieken en analyse-gereedschappen zorgen dat je goed onderbouwde beslissingen inzichtelijk kunt tonen. Een volledige geïntegreerde assistent zorgt dat het invoeren van complexe formules eenvoudiger is. Gegevens van externe databases, zoals SQL of Oracle, kunnen worden toegevoegd gesorteerd en gefilterd voor statistische analyses. Gebruik de grafische functies voor het tonen van grote aantallen 2D en 3D grafieken uit 13 categorieën, waaronder lijn, vlak, staaf, taart X-Y, en net – met tientallen beschikbare variaties.

Impress - presentaties maken

Impress is de snelste en makkelijkste manier om effectieve multimedia-presentaties te maken. Uitgebreide mogelijkheden met spetternde animaties en speciale effecten geven je slides net dat beetje extra. Maak presentaties die nog er nog professioneler uit zien dan de standaard presentaties die je al vaak genoeg hebt gezien.

Draw - het tekenpakket

Een plaatje zegt meer dan duizend woorden. Dus waarom niet iets geprobeerd met eenvoudige blokken of stroomdiagrammen? Of ga een stap verder en maak op een simpele manier dynamische 3D illustraties en bijzondere effecten. Het is zo simpel en krachtig als u het wilt hebben.

Base - database front-end

Met Base kunt je bestaande gegevensopslag naadloos integreren in de andere componenten van LibreOffice, of een interface maken om als standalone programma uw gegevens gebruiken en bijhouden. Je kunt gebruik maken van gekoppelde tabellen en query's uit MySQL, PostgreSQL of Microsoft Access en vele andere bronnen van gegevens. Het is ook mogelijk om ze zelf te ontwerpen in Base, om krachtige front-ends te bouwen met knappe formulieren, rapporten en views. Ondersteuning voor een groot aantal databases is ingebouwd of eenvoudig te verkrijgen.

Math - wiskundige formules

Math is een programma voor vergelijkingen. Hiermee kun je formules maken en tonen voor wiskundige, chemische, elektronische en wetenschappelijke vergelijkingen. Vlot en in de gebruikelijke notatievorm. Zelfs de ingewikkeldste berekeningen worden begrijpelijk, als ze goed worden afgebeeld.

PDF bestanden maken

PDF-bestanden maken met LibreOffice is met de ingebakken pdf-exporter eenvoudiger dan ooit. Dit betekent dat je gemaakte documenten, tabellen, presentaties of grafieken zo kunt verspreiden, dat u er zeker van kunt zijn dat ze kunnen worden geopend en gelezen door gebruikers van bijna alle soorten computers en besturingssystemen.

LibreOffice is ontworpen als één programma. Hierdoor kun je de kennis en vaardigheden uit de ene module vaak gebruiken in de anderen. Zo zijn veel vensters en functies gelijk en dus overal even eenvoudig te gebruiken.

Meer informatie en LibreOffice downloaden op libreoffice.org. Er is voor Windows ook een portable LibreOffice beschikbaar.


Commentaren zijn afgesloten.